Kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum ja Litecoin, ovat digitaalisia rahamuotoja, jotka on suojattu kryptografialla. Ne käyttävät lohkoketjutekniikkaa tapahtumien kirjaamiseen ja tallentamiseen julkiseen kirjanpitoon. Kryptovaluutoista on tulossa yhä suositumpia kaikkialla maailmassa monista eri syistä. Oletko koskaan kuitenkaan ajatellut, että kryptovaluutoilla voidaan tukea myös Suomen taloutta? Katsotaanpa, miten kryptovaluutta voi hyödyttää Suomea.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen omaisuuserä, joka on suunniteltu toimimaan niin käyttövaluuttana kuin sijoittamisen työkaluna. Se voi joskus olla myös ohjelmointialusta (kuten maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum), jonka päälle voidaan rakentaa hajautettuja sovelluksia. Kryptovaluutat ovat hajautettuja, eli mikään hallitus tai rahoituslaitos ei valvo niitä. Ne luodaan ja niitä hallinnoidaan yksinomaan käyttäjien verkoston kautta.

Kryptovaluutat käyttävät niin sanottua lohkoketjuteknologiaa. Tämä on vallankumouksellinen tietokantajärjestelmä, joka tallentaa tiedot hajautetusti ja turvallisesti. Se on lahjomaton digitaalinen tilikirja kaikista verkossa tapahtuneista transaktioista, joka voidaan ohjelmoida tallentamaan rahaliikenteen lisäksi käytännössä mitä tahansa arvokasta.

Yksi kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin suurimmista eduista on, että ne ovat erittäin turvallisia. Niissä käytetään kryptografiaa, joka suojaa transaktioita salakuuntelulta, väärentämiseltä tai kopioinnilta. Tapahtumat voidaan varmentaa ilman, että niiden täytyy kulkea keskusviranomaisen kautta – mikä tarkoittaa sitä, että tämä järjestelmä on tehokkaampi kuin monet muut nykyisin saatavilla olevat maksujärjestelmät.

Kryptovaluutta Suomessa

Suomessa monet yritykset hyväksyvät kryptovaluutan tavaroidensa ja palveluidensa maksuvälineenä. Tämä tarkoittaa, että asiakkailla on mahdollisuus maksaa tuotteista joillakin määrätyillä kryptovaluutoilla perinteisten maksutapojen kuten käteisen tai luottokorttien sijaan. Valitsemalla jonkin kotimaisen yrityksen haluamasi tuotteen ostamiseksi voit auttaa itse yrittäjää suoraan. Kun monet muutkin tekevät näin, vaikutus näkyy myös Suomen taloudessa yleensä. Kryptovaluutan tarjoaminen maksuvaihtoehtona voikin olla joillekin yrityksille hyvä tapa säilyttää kilpailukykynsä tämän ajan haastavilla markkinoilla.

Lisäksi Suomessa on muutama kotimainen pörssi, jotka tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden ostaa ja vaihtaa kryptovaluuttoja. Nämä pörssit tarjoavat suomalaisille työllistymismahdollisuuksia ja antavat samalla verorahojen jäädä maahan sen sijaan, että ne menisivät ulkomaille saman alan muille toimijoille. Näitä suomalaisia pörssejä ovat Coinmotion ja Northcrypto, joista on tullut alan luotettavimpia ja helppokäyttöisimpiä Suomessa nykyisin saatavilla olevista pörsseistä.

Mistä kryptovaluuttaa voi ostaa?

Jos haluat aloittaa kryptovaluutan käytön, helpoin tapa on ostaa se suoraan kryptopörssistä. Suomessa Coinmotion ja Northcrypto ovat luotettavia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat suhteellisen hyviä hintoja ja laajan valikoiman ostettavia kryptovaluuttoja. Näiden pörssien käyttämiseksi käyttäjien tarvitsee vain luoda tili niiden verkkosivustolle, tallettaa varoja ja tehdä sitten ensimmäinen krypto-ostoksensa. Vaihtoehtoisesti voit myös ostaa kryptovaluuttaa vertaisverkkomarkkinapaikalta, kuten LocalBitcoinsilta.

Suomessa on olemassa myös useita Bittimaatteja, eli kryptovaluutan ostamiseen suunniteltuja fyysisiä automaatteja. Niitä löytyy Suomesta jo 16 kappaletta. Helsingissä niitä on kolme ja näistä kaupungeista jokaisessa on yksi: Hamina, Jyväskylä, Kittilä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa. Näistä automaateista voi ostaa niin Bitcoinia kuin muitakin kryptovaluuttoja kätevästi ja nopeasti.

Suosi kotimaista, käytä kryptoa

Yhteenvetona voidaan todeta, että kryptovaluutat tarjoavat monia mahdollisia etuja Suomen talouden tukemisessa. Ne tarjoavat asiakkaille vaihtoehtoisen maksutavan, mutta ne myös antavat yrityksille mahdollisuuden erottua joukosta ja säilyttää tällä tavoin kilpailukykynsä alallaan. Lisäksi kryptovaluutta tarjoaa enemmän yksityisyyttä kuin perinteiset rahoitusjärjestelmät, sillä transaktiot tapahtuvat nimettöminä. Kaikki nämä asiat tekevät kryptovaluutoista houkuttelevan vaihtoehdon sekä yrityksille että yksityishenkilöille, jotka etsivät tapoja tukea Suomen taloutta tinkimättä perinteisten maksutapojen, kuten käteisen tai luottokorttien, ominaisuuksista tai mukavuudesta. Jos siis haluat käyttää kryptovarojasi ostosten tekemiseen, valitse suomalainen toimija ja tue samalla kotimaista yrittäjyyttä!