Bitcoin (BTC) on maailman suosituin avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen valuutta, joka toimii hajautetun tietokoneverkon avulla. Bitcoin on lisäksi historian ensimmäinen kryptovaluutta eli kryptografiaa käyttävä ja hyödyntävä maksuprotokolla.

Käytännössä Bitcoin perustuu lohkoketjutekniikkaan, joka on hajautetun tietokoneverkon avulla ylläpidetty julkinen tietokanta. Lohkoketju eli blockchain mahdollistaa sen, että kaikki rahansiirrot ovat avoimia – samaan aikaan niitä pidetään kuitenkin myös turvallisina ja luotettavina. Bitcoin on myös täysin riippumaton kolmansista osapuolista, kuten keskuspankeista.

Bitcoinin synty

Vaikka Bitcoinia pidetäänkin yleisesti ottaen ensimmäisenä kryptovaluuttana, on digitaalista valuuttaa ollut todellisuudessa olemassa jo pidempään. Digitaalisten valuuttojen kehitystyö ulottuu jo 1980-luvulle ja 1990-luvun lopulla internet-vallankumouksen seurauksena markkinoille nousi useita erilaisia digirahoja. Syystä tai toisesta ne eivät kuitenkaan onnistuneet nousemaan sen suurempaan suosioon.

Bitcoinin liikkeelle lasku aloitettiin vuonna 2009, mutta virallisesti Bitcoinin tarina sai alkunsa vuonna 2008, jolloin Satoshi Nakamoto -nimeä käyttänyt mutta tuntemattomaksi jäänyt henkilö työskenteli projektissa nimeltä Bitcoin. Kehittäessään Bitcoinia Satoshi Nakamoto hyödynsi taitavasti aiemman kehitystyön tuloksia ja monet Bitcoinin käyttämät teknologiat ovatkin jo vuosikymmeniä vanhoja.

Nakamoton tavoitteena oli luoda täysin hajautettu virtuaalinen maksuväline, joka hyödyntää toiminnassaan lohkoketjuteknologiaa. Nakamoto onnistuikin yhdistämään erilaiset teknologiat ensimmäistä kertaa kokonaisuudeksi, josta muodostui aidosti hajautettu digitaalinen maksuprotokolla.

Vaikka Bitcoin on täysin riippumaton kolmansista osapuolista ja sitä pidetään muun muassa tästä syystä luotettavana, liittyy kryptovaluuttaankin valitettavasti samoja riskejä kuin rahamaailmaan yleensä. Bitcoinin kanssa kannattaakin aina noudattaa erityistä varovaisuutta, jotta bitcoin huijaus ei osuisi omalle kohdalle ja välttyisi ylipäänsä ikäviltä huijauksilta ja muilta väärinkäytöksiltä.

Bitcoin-verkko

Bitcoin on globaalisti hajautettu verkko, jonka ylläpitoon osallistuu yhteensä jopa kymmeniä tuhansia tietokoneita. Näistä ylläpitäjistä käytetään nimitystä solmu tai noodi (node). Bitcoin-verkko on siis kaikille avoin ja Bitcoin-ohjelmisto on vapaasti ladattavissa. Toisin sanoen, kuka tahansa voi käynnistää oman palvelimensa ja liittyä osaksi Bitcoin-verkkoa.

Bitcoinin tietokantana toimii lohkoketju eli jo aiemmin mainittu blockchain. Lohkoketju muodostuu nimensä mukaisesti ketjutetuista lohkoista. Tietokanta on hajautettu ja jokainen lohko on oma tietovarastonsa. Bitcoin-verkon louhijat vastaavat lohkoketjun ylläpidosta ja rakentavat uusia lohkoja noin kymmenen minuutin välein.

Louhijat

Louhintatyöllä on oikeastaan kaksi olennaista tehtävää: vahvistaa lohkoketjun transaktiot ja luoda uusia bitcoineja. Käytännössä Bitcoin-verkon louhijat yrittävät ratkaista matemaattista yhtälöä. Kyseinen yhtälö ei ole matemaattisesti haastava, mutta se vaatii paljon laskentatehoa. Laskentateho puolestaan tarkoittaa muun muassa kovaa sähkönkulutusta. Tästä syystä louhintaa on kannattavaa tehdä vain tähän toimintaan optimoidulla laitteistolla; näitä laitteita kutsutaan nimellä ASIC.

Voisi sanoa, että louhijat yrittävät ikään kuin veikata oikeaa lottoriviä. Kun riittävän moni louhija tekee miljoonia arvauksia joka sekunti, osuu lopulta yksi arvaus oikeaan ja louhija saa luoda uuden lohkon. Palkinnoksi tästä työstä louhija saa bitcoineja.

Kuinka ostaa bitcoineja?

Koska Bitcoin on digitaalinen valuutta, bitcoineja voi ostaa ja myydä ainoastaan verkon välityksellä. Kaupankäyntiä tehdään bitcoiniin erikoistuneissa kauppapaikoissa, mainittakoon esimerkkeinä Coinbase ja Kraken. Ennen bitcoinien ostamista on tärkeää tutustua erilaisiin kauppapaikkoihin ja valita juuri omaan käyttöön parhaiten soveltuva kaupankäyntialusta.

Kun olet löytänyt ja valinnut sopivan kauppapaikan, luot ensimmäisenä itsellesi käyttäjätilin ja vahvistat henkilöllisyytesi. Vahvistaminen alkaa yleensä vahvasta tunnistautumisesta virallisen henkilöllisyystodistuksen, kuten passin, henkilökortin tai ajokortin avulla. Vielä tämän jälkeen käyttäjää pyydetään tyypillisesti vahvistamaan myös kotiosoite, esimerkiksi tiliotteen tai laskun avulla. Jotkin alustat saattavat myös pyytää kuvaa käyttäjästä sekä selvitystä tulojen lähteestä rahanpesulakeja noudattaakseen.

Tämän jälkeen voit tallettaa rahaa esimerkiksi tilisiirrolla tai pankkikortilla. Eurot voi vaihtaa bitcoineiksi parilla klikkauksella. Myös suomalaisten on helppo ostaa bitcoineja kotimaisista kauppapaikoista, esimerkiksi Coinmotion ja Northcrypto ovat suosittuja palveluita Bitcoinin ostamiseen. Suomalaiset kauppapaikat ovat Finanssivalvonnan sääntelemiä.

Bitcoin-lompakko

Bitcoinien vastaanottaminen, lähettäminen ja säilyttäminen vaatii Bitcoin-lompakon. Lompakko voi olla esimerkiksi tietokoneelle tai älylaitteelle asennettu ohjelma tai sovellus tai USB-tikkua muistuttava kylmälompakko. Lisäksi bitcoineja voi säilyttää siinä palvelussa, josta ne on ostanut.

Aloittelijan on hyvä tietää, että Bitcoin-lompakko ei toimi samalla tavalla kuin perinteinen lompakko tai esimerkiksi nettipankki. Bitcoin-lompakko ei nimittäin varsinaisesti sisällä bitcoineja, vaan ainoastaan niitä edustavia yksityisiä avaimia eli kirjain- ja numerosarjoja. Bitcoinit ovat aina merkintöjä lohkoketjussa eli Bitcoinin tilikirjassa. Lohkoketju sisältää ajankohtaisen tiedon siitä, kuinka monta bitcoinia tietyssä osoitteessa on säilytyksessä.

Huolellisuus ja varovaisuus on valttia

Bitcoinien siirto henkilöltä toiselle tai lompakon hallinta voi tuntua etenkin alkuun vieraalta. Siirroissa kannattaakin noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta, sillä transaktioissa ei ole palautustoimintoja tai turvaverkkoja. Jos siis menetät bittirahasi syystä tai toisesta, ne ovat valitettavasti kadonneet ikuisiksi ajoiksi, etkä saa niitä takaisin.

Huolehdi siis siitä, että perehdyt riittävästi etukäteen kryptovaluutan ostamiseen: tiedä mitä ostat, miksi ostat ja mistä ostat. Tutki, lue, googlaa ja tiedustele kokeneemmilta kryptosijoittajilta. Mikäli olet ostamassa ensimmäisiä kryptovaluuttojasi, kannattaa käyttää aikaa myös niiden luonteen seuraamiseen ja kryptomarkkinoiden ymmärtämiseen. Mitä enemmän luet, kuuntelet ja opit, sitä parempi pohja sinulla on muodostaa oma käsityksesi kryptovaluutoista ja niiden ostamisesta sekä myymisestä.