VPN (Virtual Private Network, virtuaalinen yksityisverkko) on menetelmä, jonka avulla voit muodostaa turvallisen yhteyden internetiin salauksen avulla. VPN:n ensisijainen käyttötarkoitus on yksityisyyden suojaaminen, mutta sitä voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten maantieteellisten rajoitusten kiertämiseen ja estetyn sisällön käyttämiseen.

Miten VPN toimii?

Kun käytät internetiä VPN-yhteyden kautta, koko tietoliikenteesi ohjataan salatun ”tunnelin” kautta. Tämä estää sen, että internet-palveluntarjoajat, viranomaiset, hakkerit tai muut tahot pääsisivät urkkimaan verkkotoimintaasi tai pääsisivät käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. Se myös peittää IP-osoitteesi, jolloin verkkosivustojen on vaikea jäljittää sinua.

Lisää tarkempaa tietoa muun muassa VPN:n toiminnasta ja parhaista vaihtoehdoista löydät täältä.

Mitä VPN tekee?

Suojaa online-identiteettisi ja tietosi

VPN on loistava tapa suojata verkkoidentiteettisi ja tietosi uteliailta katseilta. Se hyödyntää salaustekniikkaa, jolla luodaan turvallinen yhteys sinun ja verkkosivuston tai palvelun välille, jota käytät. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yhteyden kautta lähetetyt tiedot, myös kirjautumistiedot, salataan, eikä niitä voida siepata.

Pääset käyttämään alueellasi estettyjä verkkosivustoja

Jotkin verkkosivut ja palvelut voivat olla estettyjä tietyissä maissa tai tietyillä alueilla. VPN:n avulla voit kuitenkin käyttää niitä luomalla salatun yhteyden laitteesi ja verkkosivuston välille, jolloin sinun on mahdollista päästä kaikkien estojen ja rajoitusten ohi.

Suoratoistopalvelujen maantieteellisten rajoitusten kiertäminen

Useat suoratoistopalvelut rajoittavat sisällön käyttöä tiettyihin maihin tai alueisiin. VPN:n avulla voit kuitenkin kiertää nämä rajoitukset piilottamalla sijaintisi ja näyttämällä siltä, että olet maassa, jossa palvelu on saatavilla. Esimerkiksi Netflixin valikoima on hyvin erilainen riippuen siitä missä on. Tietokoneen sijaintia on mahdollista muuttaa VPN-yhteyttä hyödyntäen ja siten katsoa amerikkalaisia elokuvia Suomesta käsin.

Paranna pelien suorituskykyä muodostamalla yhteys suojattuun verkkoon

VPN-yhteyden käyttäminen voi myös parantaa verkkopelikokemustasi. Kun muodostat yhteyden palvelimeen, joka sijaitsee lähellä pelin palvelimia, voit vähentää ping-aikaa ja välttää viiveet, mikä tekee pelikokemuksesta sujuvamman.

Lataa torrent-tiedostoja nimettömänä

Torrent-tiedostoja käytetään usein suurten tiedostojen, kuten elokuvien ja ohjelmistojen, lataamiseen. Jotkin Internet-palveluntarjoajat kuitenkin estävät torrent-liikenteen tai pitävät kirjaa torrent-latauksista. VPN voi auttaa sinua pysymään anonyyminä, kun lataat torrenteja, sillä se salaa yhteytesi ja piilottaa IP-osoitteesi mahdollisilta tekijänoikeusrikollisilta.

Lisää turvallisuutta julkisia WiFi-verkkoja käytettäessä

Julkiset WiFi-verkot ovat turvattomia, ja hakkereiden on helppo päästä niihin käsiksi. VPN tarjoaa ylimääräisen turvakerroksen, kun käytät julkisia WiFi-verkkoja, sillä se salaa yhteyden kautta lähetettävät tiedot ja pitää tietosi turvassa.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että VPN-yhteydet ovat loistava tapa suojella yksityisyyttäsi, käyttää estettyä sisältöä ja kiertää maantieteellisiä rajoituksia. Ne tarjoavat myös lisäturvaa, kun käytät julkisia WiFi-verkkoja tai lataat torrent-tiedostoja. Kun otetaan huomioon kaikki VPN:n käyttöön liittyvät edut, ei ole ihme, että niiden suosio kasvaa jatkuvasti. VPN-yhteyden tarjonta on myös laajentunut, joten muista selvittää tarkemmin mitä sinulle tarjotaan ennen kuin teet valintasi.