Kryptovaluuttojen valikoima on kasvanut koko ajan suuremmaksi ja monipuolisemmaksi vuosien saatossa. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että yhä useammille erilaisille ihmisille on olemassa juuri heille sopivia mahdollisuuksia. Jotta voit tietää, mikä on sinulle sopiva mahdollisuus, sinun pitää tietää, minkälaisia eri vaihtoehdot ovat.

Siitä syystä tällä kertaa tulemme perehtymään Altcoineihin. Tulemme kertomaan, minkälaisia kolikkoja ne oikein ovat ja mitä vaihtoehtoja ne pitävät sisällään. Tutustaan siis Altcoin kryptovaluuttoihin, jotta sinulle selviää, voisivatko ne olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Mikä on Altcoin?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, Altcoin tarkoittaa kaikkia muita kryptovaluuttoja paitsi Bitcoinia. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Siitä syystä kaikki muut vaihtoehdot, jotka ovat luotu tämän jälkeen ovat niin sanotusti vaihtoehtoisia kolikkoja.

Se tarkoittaa tietenkin myös sitä, että periaatteessa ethereum on myös Altcoin kolikko. Kaikki eivät kuitenkaan ole tätä mieltä asiasta. Nimittäin kyseessä on maailman toiseksi kuuluisin ja suosituin mahdollisuus. Sillä on ollut uskomattoman suuri vaikutus koko kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen alaan. Siitä syystä kaikki eivät pidä Ethereumia altcoinina. Sen sijaan heidän mielestään kaikki muut vaihtoehdot paitsi nämä kaksi ovat altcoineja.

Jotkut altcoin valuutat toimivat omalla lohkoketjullaan. Toisin sanoen niille on luotu aivan omat mahdollisuutensa. Jotkut taas toimivat muiden lohkoketjujen päällä. Tämä riippuu aina täysin kyseisestä altcoin kolikosta ja siitä, mitä toimintoja sille halutaan käyttöön. Siten esimerkiksi jotkut altcoin kolikot voivat käyttää Ethereum lohkoketjua pohjanaan.

Altcoinien ymmärtäminen

Altcoin on siten varsin yksinkertainen asia. Sen nimitys tulee sanoista Alternative eli vaihtoehtoinen ja Coin eli kolikko. Toisin sanoen jo Altcoin nimitys kertoo siitä, että kyseessä on vaihtoehtoinen kolikko Bitcoin ja Ethereum vaihtoehdoille. Altcoin kolikot toimivat sen lohkoketjun päällä, jolle ne ovat luotu. Monet niistä ovat niin sanottuja haarukoita. Toisin sanoen ne ovat luotu toisen lohkoketjun pohjalta, mutta ne eroavat tietyillä tavoilla. Tämä yleensä johtuu siitä, että tietyt luojat ovat eri mieltä siitä, mihin suuntaan alkuperäisen kryptovaluutan tulisi kulkea.

Tietenkään asia ei ole ihan aina näin. Esimerkiksi jotkut kuuluisat altcoin kolikot ovat saaneet alkunsa kirjaimellisesti vitsistä. Lisäksi kuten mainitsimme, jotkut kolikot ovat kokonaan itsenäisiä, eli niille on tehty aivan oma lohkoketjunsa alusta lähtien.

Kryptovaluuttojen yhteisöt ovat tehneet hienojakin asioita

Ennen kuin jatkamme Altcoin kolikoista kertomiseen, meidän tulee kertoa hieman krypto yhteisöstä. Sillä on nimittäin suuri vaikutus kryptovaluuttoihin, ja tietenkin kaikki kryptovaluuttojen omistajat tulevat olemaan osa tätä yhteisöä.

Kryptovaluuttojen yhteisö on kerännyt vuosien aikana hieman huonoa mainetta, ilman mitään oikeaa syytä. Nimittäin eri krypto yhteisöt ovat tehneet monia asioita auttaakseen sekä yhteisöä että sen ulkopuolisia ihmisiä vuosien saatossa. Eri kryptoyhteisöt ovat keränneet varoja auttaakseen muita ihmisiä, jotka ovat apua tarvinneet. Siten näihin yhteisöihin kuuluminen ei ole todellakaan huono asia.

Altcoineja on monia erilaisia

Kuten mainitsimme, altcoineja on hyvin monia erilaisia, ja ne ovat saaneet alkunsa eri tavoilla. Seuraavaksi tulemme käymään läpi muutamat kuuluisat vaihtoehdot, mikä tulee eri kategorioihin.

Maksumerkit

Ensimmäinen kuuluisa ja suosittu merkki on on maksumerkki. Nämä ovat suunniteltu yksinkertaisesti toimimaan vain maksuna. Paras esimerkki näistä on ehdottomasti Bitcoin, vaikka tämä ei tietenkään ole altcoin. Se on silti maailman kuuluisin maksumerkki.

Vakaat kolikot

Kuten saatat tietää, kryptovaluuttoihin kuuluu hyvin olennaisena asiana korkea volatiliteetti. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden arvo vaihtelee hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa. Se tekee kryptovaluutoista hyvin jännittäviä, mutta samalla todella haastavia sijoitus kohteita. Lisäksi niiden käyttö maksuna on varsin haastavaa juuri tästä syystä.

Sen takia on luotu niin sanottuja vakaita kolikkoja. Niiden arvo on sidottu johonkin toiseen kolikkoon. Tämä voi olla joko toinen kryptovaluutta tai fiat valuutta kuten dollari. Siten niiden arvon pyritään pysymään tasaisempana ja vakaampana. Yksi kuuluisa esimerkki vakaista kolikoista on USDC eli USD Coin, joka on sidottu Yhdysvaltojen dollariin.

Turvallisuusmerkit

Turvallisuusmerkit eli Security Tokens ovat merkkejä, joita tarjotaan osake markkinoilla. Se tarkoittaa tietyn varan arvon tekemistä merkiksi, joka voidaan myydä sijoittajille. Mikä vain vara voidaan muuttaa näin merkiksi. Toisin sanoen se voi olla mitä vain kiinteistöstä osakkeeseen. Merkkejä pitää turvata ja säilyttää, jotta niiden arvo on tarpeeksi korkea. Niitä ja niiden arvoa säännöstellään, millä voidaan myös varmistaa niiden arvon pysyvän tarpeeksi korkealla.

Käyttömerkit

Käyttömerkit eli Utility Tokens ovat merkkejä, joita käytetään tiettyjen ominaisuuksien käyttöön. Esimerkiksi niitä voidaan käyttää erilaisten palveluiden maksamiseen, verkoston maksujen maksamiseen ja muihin vastaaviin toimintoihin. Kaikista kuuluisin käyttömerkki on itse asiassa Ethereumin Ether merkki. Toisin sanoen, Ether ei ole oikeastaan valuutta, vaikka siitä käytetään tätä nimeä varsin usein. Sen sijaan kyseessä on merkki, jota voidaan käyttää maksuna.

Meemi kolikot

Viimeinen altcoin kolikko on hyvin mielenkiintoinen mahdollisuus. Kyseessä on tietenkin Meemi Kolikko tai meme coin. Nämä valuutat ovat saaneet alkunsa vitsistä tai internetin meemistä. Tämä saattaa kuulostaa siltä, että niitä ei kuuluisi ottaa tosissaan. Asia ei ole kuitenkaan ollenkaan näin, sillä jotkut meemi kolikot ovat nousseet hyvin korkeaan suosioon.

Loistava esimerkki toimivasta meemi kolikosta on Dogecoin. Tämä sai alkunsa vitsistä, mutta se on noussut vuosien saatossa hyvin kannattavaksi ja suosituksi mahdollisuudeksi. Siten jopa vitsistä alkunsa saaneet altcoin kolikot kannattaa ottaa tosissaan.